Dia Yazıcı Ayarları
Yazıcı Ayarları (rpr4200)
Yazıcı Ayarları (Ekran)
Ekran Kodu: rpr4200
Menü: Raporlama + Rapor Listesi + Rapor Parametre Ekranı + Yazıcı Ayarları
Bir çıktının yazıcıya gönderilmeden önceki son ayarlarının yapıldığı ekrandır. Bu ekrandan yazdırma seçenekleri ile yazıcı seçilir ve çıktı yazıcıya gönderilir. Pencere içindeki bazı alanların görevleri aşağıdaki gibidir.
Yazıcı Adı: Çıktının hangi yazıcıya gönderileceğini gösterir. Bu listedeki yazıcılar, işletim sistemindeki yazıcıların otomatik olarak alınması ile oluşur. Eğer kullanmak istediğiniz yazıcı bu listede yok ise, yazıcının önce işletim sistemine tanıtılması gerekmektedir.
Tüm Sayfalar, Sayfa Aralığı: Hazırlanmış çıktının hangi sayfalarının yazılacağını belirtir. Tüm sayfalar seçildiğinde, çıktı içindeki tüm sayfalar baskıya gönderilir. Sayfa Aralığı’nda ise, kullanıcı hangi sayfa aralığının basılacağını İlk Sayfa ve Son Sayfa aracılığıyla belirtir. İlk ve Son Sayfa alanlarındaki sayfa numaraları da baskıya dahildir.
Önce İlk Sayfayı Yazdır: Birden fazla sayfalı raporlarda, ilk önce birinci sayfanın baskıya gönderilmesini sağlar.
Önce Son Sayfayı Yazdır: Birden fazla sayfalı raporlarda, son sayfanın önce yazılmasını sağlar. Bazı yazıcılar, basılan kağıtlarda, ilk basılan sayfayı en alta koyar. Bu tür yazıcılarda, bu seçenek seçilerek, raporun ilk sayfası en üstte olacak ̧sekile, kağıtların dizilmesi sağlanabilir.
Kopya Sayısı: Çıktıdan kaç adet baskı alınabileceğini söyler. Bu seçenekte çıktılar harmanlanmaz. Her bir kopyada, çıktının tamamı basılır, sonra diğer kopyaya geçilir.
Yazıcı Tipi: Çıktının hangi tür yazıcıya, hangi şekilde gönderileceğini belirtir.
Nokta Vuruşlu Yazıcı: Bu seçenek sadece Karakter tabanlı rapor tasarımları için çalışır. Bu seçenekte, rapor çıktısı, nokta vuruşlu yazıcıların desteklediği ASCII (IBM-CP857) karakterler olarak yazıcıya gönderilir. Bu şekilde gönderilen çıktılar nokta vuruşlu yazıcıların hem daha hızlı yazdırmasını hem de ekonomik çalışmasını sağlar. Bu seçenek ile lazer veya mürekkep püskürtmeli yazıcılara da çıktı gönderilebilir. Lazer yazıcı DOS modunu desteklemiyorsa çıktı alınamayabilir.
Mürekkep Püskürtmeli veya Lazer Yazıcı: Bu seçenek tüm rapor ve etiket çıktıları için çalışır. Rapor çıktısı, ekranda göründüğü şekilde yazıcıya gönderilir. Yeni Nokta Vuruşlu yazıcılara da bu seçenek ile çıktı gönderilebilir. Yalnız nokta vuruşlu yazıcılar grafik modunda daha yavaş çalışırlar ve daha çok şerit harcarlar. Nokta vuruşlu yazıcılara gönderilecek raporların, Karakter tabanlı olarak hazırlanıp, diğer seçenek ile gönderilmesi daha uygundur
Sayfa Yönü: Çıktının sayfaya yatay ya da dikey olarak basılacağını belirtir. Bu seçenek tasarım içindeki ayarlara göre otomatik seçili gelir. Kullanıcı isterse, buradan son ayarı değiştirebilir.
Kağıt Tipi: Bu seçenek bir A4 (Standart Kağıt Boyu) yazıcıda, A5 gibi daha küçük kağıtlara çıktı alınacağı zaman kullanılır.
Renkli Baskı: Renkli olarak hazırlanmış çıktıların, yazıcıdan da renkli olarak basılmasını sağlar. Bu seçenek seçilmediği zaman, çıktı renkli de olsa siyah/beyaz olarak basılır.
Satır Şeritleri: Çıktı içerisinde satır şeritler varsa, bu şeritlerin baskıda olup olmayacağını belirtir. Satır şeritleri, rapor satırlarının (kalemlerinin) zeminlerini bir renkli bir renksiz olarak belirtilmesini sağlar. Etiket çıktılarında bu seçenek çalışmamaktadır.
Tuşlar ve Alanların İşlevleri:
[F8] Yazdır: Çıktının baskısının alınabilmesi için seçili yazıcıya gönderilmesini sağlar.
Kullanım İpuçları:
Yazıcı Ayarlar’ındaki alanların değerlerinin bir kısmı çıktının tasarımı içerisindeki ön tanımlı değerlerden gelmektedir. Bunlar Kopya Sayısı, Yazıcı Tipi, Sayfa Yönü, Kağıt Türü, Renkli Baskı ve Satır Şeritleri’dir. Bu değerlerin değişmesi için çıktının tasarım ayarlarına bakınız.
Kullanıcılar, çok kullandıkları yazıcıları bu ekran açıldığında otomatik olarak seçili gelmesini isteyebilirler. Bunun için gerekli ayarlar Kullanıcı Ayarları[2.43] menüsündeki Yazıcı Ayarları’ndan yapılabilir. Buradan kullanıcı Karakter ve Grafik tabanlı raporlar için ayrı ayrı yazıcı tercih edebilir.