Dia Veri Aktarımı
Veri Aktarımı (sis4300)
Veri Aktarımı (Ekran)
Ekran Kodu: sis4300
Menü : Sistem Yönetimi + Yönetim + Veri Aktarımı
Bu ekran ile Dia sistemine dış ortamdan CSV (*.csv) formatında veriler aktarılabilir. Veri aktarımı Stok Kartları, Hizmet Kartları, Cari Kartlar, Muhasebe Hesap Planı, Masraf Merkezleri ve Personel Kartları için yapılabilir.
Ekran üç kısımdan oluşur. Üst kısımda ekran kullanımıyla ilgili açıklayıcı bir metin bulunur. Buranın hemen altında Aktarılacak dosya ile ilgili bilgiler yer alır. Bu ekran belirli bir sıra takip edilerek kullanılmalıdır.
Dosya: İlk adım olarak buradan yüklenecek dosya seçilir. Dosya CSV formatında olmalıdır.
İçerik: İkinci adımda dosyanın içeriği seçilir; Cari Kart, Personel Kartları gibi.
Firma: Üçüncü adımda verilerin yükleneceği firma seçilir.
[F4] Yükle: Bu adımda artık dosyanın yükleme işlemi seçili parametrelere göre yapılır
Kalemler: Yükleme adımından sonra dosyadaki veriler kullanılarak Kalemler tablosu doldurulacaktır. Bu tablonun alanları seçilen içeriğe göre değişiklik gösterir. Örneğin Stok Kart içeriği için Stok Kart Türü, Ana Birim, KDV Durumu, Özel Kod, Grup Kodu, Marka ve 18 adet kullanıcı tanımlı kolon gösterilir. Tablonun ilk satırı (başlıktan sonraki ilk satır) tanımlama amacıyla kullanılır ve veri içermez. Burada kullanıcı tanımlı kolon tiplerinin belirtilmesi gereklidir. Kolon 1, 2, ... ̧seklinde giden ilk satır sütunlarına çift tıklayarak, dosya içerisindeki verilerin hangi alana karşılık geldiğinin belirtilmesi gereklidir. Örneğin Kolon 1 Stok Kart Kodu’nu gösterebilir. Kolon 2 ise Stok Kart Açıklaması’nı gösterebilir. Bu ayarların kullanıcı tarafından düzgün olarak yapılması gereklidir. Kolon tipi belirten kombo içerisindeki alanların sonunda * var ise bu kolonun mutlaka dosya içerisinde bulunması gerektiği anlamına gelir. Eğer alanların sonunda ^ işareti varsa bu da o kolonun sayısal bir de ̆ger ta ̧sıyan kolonla eşleştirilmesi gerektiğini gösterir.
Tablo üzerindeki veriler üzerinde gezilerek düzenlemeler yapılabilir. Örneğin stok kart tipi giriş dosyasında olmasa bile burada el ile belirtilebilir. Son olarak da [F2] Veri tabanına Kaydet tuşu ile veri aktarma işlemi başlatılır.
Tuşlar ve Alanların İşlevleri:
[F2] Veri tabanına Kaydet: Yukarıda açıklanan adımlar tamamlandıktan sonra ekrandaki değerlere göre veri aktarımı işlemi başlatılır.
[F5] Yeniden Başla: Bu ekran adım adım çalıştığı için hata yapıldığı durumda veya yeni bir dosyanın yüklenmesinin istenmesi durumunda tekrar ekranın ilk durumuna dönmek için bu tuş kullanılır.
Kullanım İpuçları: Çok büyük dosyaların tek seferinde aktarımında zorluk yaşarsanız kaynak dosyayı parça parça aktarmayı deneyebilirsiniz.