DİA - HUGİN ALPHA ER-420TB VE ER-425TX YAZAR KASA ENTEGRASYONU
Hugin Alpha ER-420 TB yazar kasa Barkod Okuyucu Modu ve PC Modu olarak tek bağlantı portundan iki modda çalışır. Barkod okuyucu Modu satış yaparken, PC Modu malzemeleri ve bilgilerini aktarırken kullanılır.
Yazar Kasanın PC Moduna Geçirilmesi
Yazar kasayı PC Moduna geçirmek için anahtarı “PGM” konumuna getiriyoruz ve aşağıdaki tuşlara sırasıyla basıyoruz:
11 – ARA TOPLAM – 5 – X/ZAMAN – 1 – NAKİT – NAKİT
PC Modunda malzemeleri bilgisayardan yazar kasaya aktarabiliyoruz ayrıca yazar kasadan kasa raporlarını bilgisayara alabiliyoruz.
Yazar Kasanın Barkod Okuyucu Moduna Geçirilmesi
Yazar kasayı Barkod Okuyucu Moduna geçirmek için anahtarı “PGM” konumuna getiriyoruz ve ardından aşağıdaki tuşlara sırasıyla basıyoruz:
11 – ARA TOPLAM – 5 – X/ZAMAN – 6 – NAKİT – NAKİT
Barkod Okuyucu Modunda Hızlı Satış Ekranını kullanarak satış yapabiliyoruz. Ayrıca yazar kasanın kendi konsolunu kullanarak da satış yapabiliriz.
NOT: TX425 yazar kasada 2 port(pc haberleşme ve barkod okuyucu girişi COM1 pc bağlantı portu, COM2 barkod okuyucu portu) olduğundan bu işlemleri yazar kasa servis ayarlarından açılışta yetkili servis tarafından yapılması gerekiyor. ER420TB ve ER425TX modelin de yazar kasa mali hale getirilirken servise bu ayarların(PC haberleşme ve barkod okuma) barkod flag 27-29(Terazi ürün için 27, terazi adetli ürün için 29) açtırılması gerekiyor..
Yazar Kasanın Dia ile Kullanımı
Dia Sistem Parametrelerinde Yapılması Gerekenler
Yazar kasayı DİA ile entegre olarak kullanabilmek için sistem parametrelerinde yapmamız gereken bazı ayarlamalar bulunmaktadır.
-
Pos/Yazarkasa İşlemlerinden “Öntanımlı Departman” isteğe bağlı olarak belirtilmelidir.
-
Pos/Yazarkasa İşlemlerinden “ADET Birimi P olarak gönderilsin mi?” hayır olarak seçilmelidir. Eğer yazar kasa yazıcı olarak kullanılacaksa bu seçim evet olması gerek. 5 adet 1 TL'den ekmeğin fişte 5 satır yerine 1 satır ve 5 TL olarak çıkması için bu ayar kullanılır.
-
STOK - HİZMET parametrelerinden “KG Başlangıcı No” 27 yapılır.
-
STOK - HİZMET parametrelerinden “KG Sıra No” 01001
-
STOK - HİZMET parametrelerinden “Adet Başlangıç No” boş veya 29
-
STOK - HİZMET parametrelerinden “Adet Sıra No” 01001 veya 1 yapılır.
NOT: Yukarıda koyu harflerle yazılmış parametrelerin default değerleri aşağıdadır.
Stok Kartında Yapılması Gerekenler
Yazar kasaya aktarmak istediğimiz malzemelerin stok kartını oluştururken dikkat edilmesi gereken alanlar bulunmaktadır.
-
Sistem parametrelerinde seçtiğiniz ön tanımlı departman alanını (Özel Kod 2 olabilir) stok kartında perakende satış KDV'sine göre seçilmesi gerek.
-
Ana birim alanında miktarlı ürünler için KG Barkodu Üret butonu ile miktarlı ürünün etiketine basılacak ürün kimlik kodunu sistem parametrelerindeki düzenlemeye göre üretir. Adetli ürünler için ADET Barkodu Üret butonu ile ürün kimlik kodunu sistem parametrelerindeki düzenlemeye göre üretir.
Yazar Kasa'ya DİA Malzeme Tanımlarının Aktarılması
Sistem için gerekli parametreleri ayarladıktan sonra malzemelerimizi kasamıza aktarabiliriz.
-
Yazar kasamızı DİA ile uyumlu kullanabilmek için ilk önce POS1100 ekranından yazar kasanın tanıtılması gerek. Bu ekranda önemli olan POS/Yazarakasa Türü ve Bağlantı Noktasını seçmektir.
-
POS2101 ekranını açılır.
-
Açılan ekranda işlem türünü POS/Yazarkasa İşlemleri olarak seçilir.
-
İşlem Yapılacak POS/Yazarkasa alanında yazar kasa seçilir..
-
Fiyat alanından stok kartındaki hangi fiyat alanının yazar kasa için kullanıldığı seçilir.
-
Departman alanından sistem parametrelerinde belirtilmiş olan ve stok kartında kullanılan alan seçilir.
-
Geri kalan alanlar isteğe bağlı olarak doldurulur.
-
420-TB model yazar kasa kullanıyorsak Pc Moduna geçirilir.
-
Yazar kasanın kullanımı durdurulduktan sonra [F2] Aktar butonuna basılır.
NOT: POS2101 ekranında malzemeleri aktar dediğimiz zaman Gün Sonu Al seçili durumda olduğunda gün sonunu otomatik olarak alır. Aynı şekilde Cihaz Stok Bilgileri Güncellensin dendiğinde bilgiler güncellenir, Cihaz Stok Bilgileri Yenilensin dendiğinde yenilenir. Ayrıca Gün Sonu Al veya Cihaz Stok Bilgileri Güncellesin seçildiğine yazar kasada ki tüm stok satış raporları silinir, önce rapor diaya çekilip sonra bu işlem yapılırsa stok takibi yapan yerler için stok bilgileri stok hareketlerinden düşülür.
Yazar Kasanın DİA Hızlı Satış Ekranı ile Beraber Kullanımı
Yazarkasamızı DİA’ya tanıttıktan sonra kasayı Hızlı Satış ve Tahsilat ekranı ile beraber kullanmak için kullanıcılar ekranında yapılması gerekenler aşağıdadır.
Malzemelerimizi aktardıktan sonra ve kullanıcılar ekranında yapmamız gerekenleri yaptıktan sonra hızlı satış ekranından satış yapmaya başlayabiliriz.
-
Yazarkasa Barkod Okuyucu Moda geçirilir.
-
Yazarkasanın anahtarı “PGM” den “REG” moduna geçirilir.
-
DİA’da SCF5000 Hızlı Satış ve Tahsilat ekranı açılır.
-
[F4] Fatura diyerek Hızlı Satış Ekranı'na girilir.
-
Barkodlar okutulur veya elle girilir.
-
Barkodları okuttuktan sonra [F8] Kaydet & Yazdır & Yeni kısayolunu ile yazarkasaya bilgiler gönderilir. Yazarkasa fişi basmaya başlar.
-
Yazarkasa'da Nakit tuşuna basıldıktan sonra satış tamamlanmış olur. Yeni fatura ekranı otomatik açılır.
Yazarkasa'dan Satış Bilgilerinin DİA'ya Aktarılması
Hızlı Satış ekranı kullanmayan ve yazarkasadaki günlük yapılan satışları DİA' ya aktarmak isteyenlerin yapması gerekenler aşağıdadır. Tüm yapılan satışlar bir satış faturası içine aktarılarak stok entegrasyonu sağlanacaktır.
-
POS2201 ekranı açılır.
-
Gün Sonu alanında isteğe bağlı olarak seçim yapılır.
-
[F2] Aktar tuşuna basılır.
-
Aktar dedikten sonra SCF2201 Fatura Ekranı otomatik açılır. Yazar kasadan yapılan satışlar faturanın kalemleri olarak ekrana gelir.
-
Fatura ekranında ekstra doldurulması gereken yerler varsa doldurulur ve [F2] Kaydet butonuna basılır ve satış bilgilerinin aktarılması tamamlanır.
NOT: Gün Sonu Al ve Gün Sonu Alma seçenekleriyle satış raporu alabiliriz. Gün Sonu Alma ile satış raporu aldığımızda kasadan satışları alır ve fatura ekranında dataları açar. Gün Sonu Al ile satış raporu aldığımızda kasadan da gün sonu raporu çıkarır.