-
http://dl.dia.gen.tr/DiaElTerminaliSetup.zip dosyası masaüstüne indirilir. İndirdikten sonra Zip dosyası Klasöre çıkartılıp kopyala denilir ve bilgisayarımızdaki H21 klasörünün içerisindeki My Documents klasörüne yapıştırılır.
-
Aşağıda verilen adresten MyMobiler isimli yazılım indirilir. Bu yazılım normal masaüstü bilgisayar ortamından mobil cihazı kontrol etmemize yarar. Bu dokümanda anlatılan işlemler istenirse doğrudan mobil cihaz üzerinde, istenirse MyMobiler kullanılarak normal masaüstü bilgisayardan yapılabilir. http://mymobiler.com/wp-content/plugins/download-monitor/download.php?id=2
-
MyMobiler yüklenme aşamasında mobil cihazın ekranında “remote exe. uyarısı ekranı gelir. Bu uyarıya “Yes” seçeneği ile cevap verilmesi gerekmektedir.
-
Daha sonra ekranın sağ alt tarafında bulunan My Mobiler simgesine sağ tuşla tıklanır ve Open Mobiler sekmesine tıklanır.
-
El terminali ekranı açılır sol üstte bulunan start tuşuna tıklıyoruz ve File Explorer butonuna tıklıyoruz, Gelen ekrandan My Documents klasörüne tıklıyoruz. Sonraki ekrandan DiaElterminaliSetUp dizinine tıklayarak giriyoruz.
-
DiaElterminaliSetUp dosyası içerisindeki PythonCE-25 programını cihazımıza kuralım. Çift tıklayarak çalıştırıyoruz, daha sonra gelen ekranda Device kutucuğuna tıklanır ve Install tuşuna basıp, yüklenmesini bekliyoruz.
-
Kurulum tamamlandıktan sonra tekrar DiaElterminaliSetup dosyasına geliyoruz ve bluetooth yazıcıdan çıktı alabilmek için “lqp” uzantılı dosyaların direkt olarak yazıcıya gönderilmesinin sağlayacak olan registy ayarlarını RegEdit ile yapalım.
-
Regedit programı çift tıklayarak açılır, sol üstte bulunan file tuşuna basılır ve Import tuşuna basılır. Gelen ekranda diaprinter sutununa tıklanır. Bu noktada programla işimiz tamamlanmıştır, File ve daha sonra Exit seçeneği ile Regedit programı kapatılır.
-
Dia el terminali setup dosyası içindeki yazdır dosyasını bluetooth yazıcıya direkt göndermesi için Windows dizini altına kopyalamanız gerekiyor. Yazdır dosyasını seçili hale getirip sağ altta ekrandan menü tuşuna basıyoruz, Edit -> Copy Sol üstte bulunan El terminali menüsünden My Device Klasörüne tıklayın ve Windows dizinine gelin ve Sağ alt tarafta bulunan menü Edit -> Paste tuşuna basın.
-
Sol üst köşedeki start menüsüne tıklayarak ana menü açılır. Önce Settings’e sonrada System’e tıklanır daha sonra da Scanner Setting programcığı ile barkod okuyucuyu aktif hale getirilir. İlk satırdaki Enable barcode reader kutucuğunu işaretleyip output kutucuğundan keyboard sekmesini seçip OK tuşuna basılır.
-
Sol üst köşedeki start menüsüne basarak ana menüye tekrar gelinir. İnternet Explorer’ı açıyoruz ve arama çubuğuna m.opera.com adresinden cihazlar için geliştirilen Opera Mobile 10 Touch Phone programını indiriyoruz ve kurulum işlemini gerçekleştiriyoruz. Çıkan ekranda Open file after download kutucuğunu işaretleyip Yes tuşuna basıyoruz. Yükleme işlemi gerçekleşiyor gelen ekranda Device kutucuğunu işaretleyip Install tuşuna basıyoruz.Yükleme işlemi tamamlanırken Would you like set opera mobile 10 as your default browser? diye bi soru gelir Yes sekmesine tıklayıp kurulum işlemini sonlandırın.
-
Daha sonra terminal ana menüde iken start diyip ekran menüsüne gelin ve file explorer dosyasına tıklayıp açın, üstteki sol sekme tuşundan My Device menüsüne tıklayın, açılan ekrandan program files klasörünün içine girin. Daha önce kurulumunu yaptığımız, Phyton25 programını Program files içinden Windows dizininin altına taşıyın, Phyton25 simgesini seçili hale getirip ve sağ alt tarafta bulunan menü sekmesinden edit-> cut sekmesine tıklayın Üstte bulunan sol sekme tuşundan My device sekmesine tıklayın gelen ekrandan Windows Klasörüne tıklayıp girilir sağ altta bulunan menü tuşuna basıyoruz edit-> paste sekmesine basın.
-
El terminali ekranından start diyin menü görünümüne geçin ve en altta yüklenmiş olan opera mobile simgesi üzerine basılır tutarak Move To Top seçeneğini işaretleyin. Menüde en üstte çıkan Opera Mobile programını tıklayarak çalıştırın. Yazılım açıldıktan sonra sağ altta anahtar şeklindeki ayarlar kutucuğuna tıklayın gelen menüde settings kalsörüne tıklıyoruz ve Fullscreen sekmesi Off iken On olarak değiştirip sağ üstte bulunan back tuşuna basıp çıkın.
-
Daha sonra bi sunucuya bağlanarak cihazımızı kontrol edelim Opera Mobile arama çubuğuna sunucuadi.dia.gen.tr yazıp sayfanın açılmasını beklıyoruz açılan sayfaya kullanıcı kodunu ve şifreyi yazıp giriş tuşuna basıyoruz.
-
El terminali ana ekranından start tuşuna basıp settings simgesini tıklıyoruz burdan bluetooth yazıcıları tanımlamamız gerekıyor, Settings menüsü açıldıktan sonra bluetooth simgesine tıklıyoruz ekrana gelen Add new device sekmesine çift tıklayın gelen sayfada MOBIT207 yazıcısını seçili hale getirip Next tuşuna basın, sonra ekrana gelen enter pascode kutucuğuna 1,2,3,4 şifresini girip sağ altta bulunan advanced sekmesine tıklayın parthnership settings ekranında serial port diye diye bi kutucuk var kutucuğu işaretleyip Save tuşuna basıyoruz. Gelen Bluetooth ekranında sağ tarafta olan COM ports sekmesine tıklayın, gelen ekranda New outgoing port simgesine çift tıklıyoruz mobit207 simgesi gelir ve seçili hale getirip Next tuşuna basıyoruz, Sonraki ekranda Finish tuşuna basıyoruz ve OK tuşuna basıp El terminali menüsüne geri dönüyoruz.
-
Yazıcımızı denemek için Start->File Explorer->My Document->DiaElterminaliSetup->Deneme dosyasına tıklayıp yazdırma işlemini deneyelim, yazıcıya kağıt takmayı unutmayalım ve dosya yok yada bluetooth kapalı diye bi hata veriyor ise yazıcı tanımında hata var demektir yazıcıyı tekrar açıp kapatıp deneyelim, hata olursa tekrar yazıcı tanımlama işlemini yapalım, Yazıcıdan kağıt çıktı ise hiçbir sorun yoktur ve El terminaliniz kullanıma hazırdır, Ayarlar tamamlanmıştır.
-
Son işlem olarak ise cihazın internet bağlantı ayarlarının yapılmasıdır. Bağlantı ayarı için mobil cihaz menüsünden Start->Settings->Connections->Connections butonlarına tıklanılarak ilgili bağlantı ayarı sayfasına gelinir. Bu ekranda My ISP başlığı altında bulunan “Add a new modem connection” dizinine tıklanılarak sırasıyla;