Neden Bulut Bilişim? – Farkı Ne? Ayrıcalığı Ne?

Sunucu İyileştirme

Neden Bulut Bilişim? – Farkı Ne? Ayrıcalığı Ne?

Neden Bulut Bilişim? – Farkı Ne? Ayrıcalığı Ne?

Tüm uygulama, program ve verilerinizin sanal bir sunucuda depolanması sistemine bulut bilişim denmektedir. Yani internetinizin olduğu her yerde elektronik cihazlarınız aracılığı ile bu bilgi ve verilere kolayca ulaşabildiğiniz hizmetlerin tamamına Bulut Bilişim veya Bulut Teknolojisi denmekte.

Kuluma gerek olmadan her yerden çalışma olanağı sunan bulut; yazılım, donanım ve veri barındırma hizmetlerini internette tek bir yapıda toplayan teknolojisi ile firmaların da çözüm ortağı oluyor. Müşterilerin ve çalışanların aynı anda verilere ulaşmasını sağlayarak işleyişi kolaylaştırmaktadır.

Bulut Bilişimi neyi ifade etmektedir?

Depolanan bilgilerin ve verilerin internet ortamında saklanması işlemine verilen isim olan Bulut Bilişimi, bize daha fazla depolama alanı, hızlı veri transferi, maliyet tasarrufu yapabilme gibi olanaklar tanımaktadır. İş gücünden ve zamandan tasarruf etmeyi sağlayan ve verilerin güvende olmasına olanak sunan bulut ile büyük şirketler için veri depolama işlemi daha kolay hale geliyor.

Bulut Bilişimin Faydaları Nelerdir?

  • Maliyetleri düşürür.
  • Altyapı karmaşasını ortadan kaldırır.
  • Çalışma alanını genişletir.
  • Verileri korur.
  • İstenilen zamanda bilgiye ulaşma imkanı verir.

Şirketlerin CRM, ofis yazılımları, veri saklama, veri tabanı paylaşımı hatta işlemci gücü ihtiyacı duyan yazılımlarına destek gibi güncel hizmetlerden faydalanmak için kullandıkları bulut bilişim günlük hayatımızda da yerini almakta. E-posta hizmetleri sunan G-mail, Hotmail gibi sistemler de bulut bilişimden faydalanıyorlar. Bu nedenle abonelik kurarak bu teknolojiyi her alanda kullanıyoruz.

 

Maliyeti az, bakım istemeyen, ölçeklenebilir, yatırımlarımızı koruyan bir hizmet sistemi oluşturarak bireysel ve ticari işlerimizi kolaylaştırmaktadır.
Bulut depolama hizmetlerine en iyi örnekler:

Bulut Bilişim Çeşitleri

Public Cloud (Genel Bulut):

Genel Bulut sistemi ile kendi sisteminizi kurabilirsiniz. Üçüncü bir şirket üzerinden kiralayacağınız kaynaklar üzerine kurduğunuz teknolojiniz sayesinde elektronik postalarınıza para ödemeden çeşitli özelliklerini kullanabiliyorsunuz. Public Cloud`da ne kadar kullanıyorsanız, o kadar da ödeme yapıyorsunuz. Küçük ve orta ölçekli firmaların ihtiyaçları karşılanmış oluyor.

Private Cloud (Özel Bulut):

Daha büyük şirketler ve bilgileri daha önemli olan firmaların tercih ettiği bir bulut teknolojisi tipidir. Özel Bulut teknolojisini kullanan firmalara örnek olarak Microsoft şirketinin sunduğu Hyper – V ve System Center ürünlerini gösterebiliriz. Private Cloud sisteminde kurulan yapı özel olduğu için veriler ve bilgiler sizin kontrolünüzde olur.

Hybrid Cloud (Melez Bulut):

Hybrid Cloud Public ve Private Cloud’un birleşiminden ortaya çıkan, güvenliğin ve gizliliğin ön planda olduğu ve tedbirli davranmanın gerektiği yerlerde kullanılan teknolojidir. Şirketin hacmine göre değişkenlik gösterir. Küçük firmaların Public Cloud kullanması daha mantıklı olur. Veri ve bilgi depolama ihtiyaçları fazla olanlar ise bu sistemi kullanabilirler.

Community Cloud (Topluluk Bulut):

Çok fazla kullanılmayan Community Cloud, bulutun üzerinde alınan herhangi bir hizmetin birkaç şirket ile ortak kullanılması durumuna denmektedir. Firmalar topluluk bulut teknolojisini çok kullanmazlar ancak birden çok firması olan kişiler için ideal bulutlardan biridir.

Siz de şirketinizin veri ve bilgi kapasitesine göre dilediğiniz yerden dilediğiniz anda kullanabileceğiniz bulut sistemine sahip olabilirsiniz.

Proje Grup

Kavaklıdere Cd. No: 8/4
Ümraniye / İstanbul
info@jestbilgisayar.com
+90 216 412 00 00
Copyright © 2013 Proje Group