Hangi Web Serveri Tercih Etmeliyim ?

Webmaster

Hangi Web Serveri Tercih Etmeliyim ?

Eğer bir web sitesi kuracaksanız mutlaka web sitenizi yayınlayacağınız sunucu ile ilgili bir araştırma yapmanız gerekir.

Securityspaces.com sitesinin son rakamlarına göre web server olarak hangi sistemler kullanılıyor ve kullanımları nasıl bir inceleyelim.

 

Web işine girmiş olan herkesin mutlaka ismini duyduğu iki tane web sunucusu var. Apache ve IIS
iisapacehe

Tabi bunların dşında türetilmiş birçok web sunucusu daha var. bunların başında nginx,  litespeed ve lighttpd var

lighttpdlitespeednginx

 

Dünyadaki web server ve site rakamları

Dünyadaki web server kullanımlarına baktığımızda  .com domain adreslerini sunan web sunucu tipleri ve site adetleri aşağıdaki gibi

Apache Microsoft IIS Nginx Lighttp Litespeed Diğer
43.343.527,00 16.544.944,00 11.276.802,00 557.406,00 663.734,00 4.255.037,00

Rakamlardan da görüldüğü üzere 43 milyonun üstünde bir rakmla Apache açık ara web sunuculuğunda lider görünüyor.

Apache tüm platformlarda çalışabildiği için büyük kolaylık. Yazılım dili konusunda ASP ya da .NET kullanmadığınız durumlarda Apacheyi gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

Peki yazılım dili olarak ASP ya da .NET kullanıyorsak ne yapabiliriz.

Mecbur olarak bu dilleri çalıştırabilecek bir web sunucusuna yani IIS e ihtiyacınız var. Microsoft kendi işletim sistemi ve kendi dilinde sizi kendi web sunucusunu kullanmaya mecbur bırakıyor. Derleyiciyi açık kaynak olarak vermediği için, diğer web sunucularında bu dilleri çalıştırmak mümkün değil.

Rakamlara bakılırsa dünyada büyük çoğunluğun microsoftun serverini, yazılım dilini ve web sunucusunu tercih etmediğini söyleyebiliriz. Peki ne kullanıyorlar ? PHP, Ruby, Phyton … birçok çözüm var

Üstelik genele baktığımızda bir linux işletim sistemi ve apache web sunucusunun size toplam maliyeti 0 (sıfır) TL

 

Peki Türkiyedeki rakamlar nasıl

Apache Microsoft IIS Nginx Lighttp Litespeed Diğer
41.772,00 57.726,00 7.329,00 1.497,00 7.463,00 2.480,00

Türkiye’de com.tr uzantılı domainlerin kullandığı web sunucu ve site rakamları yukarıdaki gibi.

Türkiyede nedense IIS kullanımı daha fazla görünüyor. Ülke olarak microsoft ve ürünlerini çok seviyoruz.

Bundan şunu çıkartabiliriz; türkiyedeki sitelerin yazılım dillerinde ASP ve .NET kullanımı dünyadaki oranına göre daha yüksek.

Tabi bu rudumu sadece microsoftun yazılım dilleri ile bağdaştırmamak gerek. IIS 7 den itibaren kendi içinde PHP ve diğer dillerin derleyicilerini CGİ modunda çalıştırabiliyor.

Bu sebeple web server yöneticileri Apache yerine IIS tercih edebilirler. IIS kullanmanın ne kolaylığı olabilir? Apachede başından beri var olan htaccess kuralları, IIS te URL rewrite ile yavaş yavaş karşılık bulmaya başladı. IIIS gün geçtikçe Apacheye karşı olan eksiklerini kapatmaya çalışıyor. Her ne kadar performansı apacheye yaklaşamasa da yine de kullanım kolaylığı açısından başarılı.

IIS in bize sunmuş olduğu en güzel özellik GUI verebilmesi. apachenin komut satırından çalışan yapısının karşısında size bir ekranda siteleri ekleyip çıkartabilen, ayarlarını görsel oarak yaptığınız bir arayüz sunuyor.

Millet olarak herzaman siyah ekrandan uzak durmaya, kod yazarak ilerlemek yerine çift tıklamayı tercih etmişizdir. Kolaya kaçtığımızın göstergesi

Proje Grup

Kavaklıdere Cd. No: 8/4
Ümraniye / İstanbul
info@jestbilgisayar.com
+90 216 412 00 00
Copyright © 2013 Proje Group